Merkez Bankası dolar kuru için harekete geçti! Yatırımcıları soğuk soğuk terletecek gelişme

Posted by

KKM hesaplarında düşüş ivmesi sürüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 17 Kasım haftasında KKM hesaplarındaki toplam büyüklük 70,9 milyar TL’ye gerileyerek 2,7 trilyon TL seviyesine indi.

Döviz mevduatları da bu düşüşten nasibini aldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, yurt içindeki döviz mevduatları 17 Kasım haftasında 880 milyon dolarlık bir artışla 176,7 milyar dolara ulaştı. Ancak pariteden arındırıldığında, döviz mevduatlarında 685 milyon dolarlık bir azalma yaşandı. Bu verilere göre, gerçek kişilerin döviz mevduatları 424 milyon dolar, tüzel kişilerinki ise 260 milyon dolar geriledi.

İş dünyası, atılan ekonomik adımları ve KKM ile alınan kararları nasıl değerlendiriyor? AGS Global tarafından yapılan ‘İş Dünyasının 2023 Duygu Barometresi’ araştırması, iş dünyasının duygu durumunu ortaya koydu.

Araştırmadan öne çıkan bazı sonuçlar şöyle:

Yüzde 78’i Merkez Bankası’nın faiz oranını yüzde 25’e çıkarmasını olumlu bulurken, yüzde 56,9’u hedeflerin tutmayacağını düşünüyor. KKM’nin sonlandırılması konusundaki adımlar ise yüzde 66,7’si tarafından olumlu karşılanırken, yüzde 23,5’i kararsız kaldı ve yüzde 9,8’i olumsuz görüş bildirdi.

KKM’den çıkan birikimin nereye yönlendirileceği konusunda ise çoğunluk dövizi tercih ediyor. Katılımcıların yüzde 43,1’i paranın dövize, yüzde 23,5’i altına, yüzde 11,8’i gayrimenkule, yüzde 11,8’i borsaya ve yüzde 9,8’i TL mevduata yatırılacağını öngörüyor.

Tasarruf vurgusu yapılması gereken kesimin kamu ve hükümet olduğunu düşünenler iş dünyasında büyük çoğunluğu oluşturuyor. Yüzde 90,2’si kamu ve hükümetin harcamalarını kısmasını önerirken, özel sektör ve hane halkı bu konuda daha az etkili olduğunu düşünüyor.

DOLAR KURUNDA KRİZ YAŞANMASINA NEDEN OLABİLİR

KKM’ye yatırım yapmış olan yatırımcılar ve vatandaşlar, dolar yerine Türk Lirası mevduat faizlerine yönelik teşviklerin artırılmasıyla tercihlerini değiştirebilir.

Yatırımcılar, KKM’de artık cazip fırsatların azaldığına ve getirilerin azaldığına inandıklarında, yüzde 50 civarında olan Türk Lirası mevduatlarına dönme eğiliminde olabilirler. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara, dolaylı olarak ‘mevduat faizlerini yükseltin’ talimatını iletmekte.

Planlanan süreç şu ana kadar beklenen şekilde ilerlemiş olsa da, beklenmedik ekonomik krizler, tasfiye sürecini olumsuz etkileyebilir.

Kontrolden çıkabilecek milyarlarca dolar, ekonomide belirsizlik yarattığında tekrar dövize dönebilir. Bu durumda KKM’deki tasfiyeyi finanse edebilecek kadar rezervi olmayan TCMB’nin kısıtlamaları, doların Türk Lirası karşısında yükselmesine yol açabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir